torsdag den 18. juni 2009

Hvornår hjælper terapi?

I udgangspunktet kan man sige, at terapi hjælper, når du er motiveret for at udfordre dig selv med dine problemstillinger.

Man kan selvfølgelig være i tvivl om den problemstilling man har, kan afhjælpes gennem et samtaleforløb. På hjemmesiden her finder du overordnede temaer som typisk fremkommer i et terapeutisk forløb, hvad enten det har været udgangspunktet for samtalerne eller ej.

Det er vores erfaringer og opgave, at samtaleforløb ikke ender ved samtalen, men omsættes til velovervejet konkrete handlinger, der fører positiv forandring med sig.

På forskellige tidspunkter i livet står man overfor forskellige udfordringer.

Første møde med en psykolog kan være i barndommen, hvis der er konflikter i hjemmet eller i skolen.

Senere eller i forbindelse med ovenstående kan det handle om oplevelsen af svigt og som følge heraf oplevelsen af at ens selvværd forringes.

Når man er ung er man ofte sårbar og mange har den opfattelse, at det grundlæggende problem tager sit udgangspunkt tidligt i livet, men at man først senere i livet ser, hvor alvorlige konsekvenser det får for ens handlemod og handlefrihed.

Målet med samtalerne er, at udfordre dine nuværende tanker og handlinger og udforske konstruktive alternativer, der kan bidrage til at opløse de problemer du oplever at have.

Hvordan foregår terapi?

Her i huset baserer terapien sig på samtaler.

Man kan ikke i udgangspunktet sige, om et forløb er langvarigt eller kortvarigt. Der er sikkert nogle tendenser afhængig af problemets karakter og måden man taler om det på. Men det vil være tendenser med så stor variation, at det ville være for risikabelt at sætte ord på, fordi det kan medføre urealistiske håb eller forventninger til ens eget samtaleforløb. Vi anbefaler, at du tager snakken om forløbet med din psykolog – Vær nysgerrig og stil spørgsmål - Hvad kan du forvente? Hvad skal I tale om? Hvad kan du gøre? Hvad kan psykologen gøre?

Psykologen stiller typisk en række spørgsmål, der kan have til formål at afsløre problemets ophav, effekt og opløsning. Man kommer således til at tale om både fortid, nutid og fremtid – en vægtning der varierer fra problemstilling til problemstilling og fra psykolog til psykolog.

Udgangspunktet for et godt forløb er dels, at du har en god fornemmelse og trives sammen med din psykolog. Herudover er det væsentligt, at sætte ord på de oplevelser og udfordringer du har, for i samarbejde med psykologen at udfordre dine tanker og handlinger.

Mange har rigtig svært ved at sætte ord på problemet og især løsningen og det er her psykologens metode og tilgang hjælper en på vej. At sætte ord på er et godt første skridt på vejen mod den positive forandring.

Når ordene er sat på, er udfordringen at etablere en tryghed i situationen, så man tør tage næste skridt og handle på ordene for at komme en afklaring eller forandring nærmere.

Trygheden etableres dels i samtalen og dels i introduktionen af redskaber som man formulerer sammen med psykologen. Disse omsættes efterhånden til handlinger i hverdagen uden for det terapeutiske rum.

Et samtaleforløb bygger sig således op omkring et samarbejde mellem dig og psykologen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar